Csontblog

Csontrákról, protézisről, terápiáról, rehabilitációról, mindennapi túlélésről. Mindenféle, amit menet közben megtudtam — hogy aki hasonló helyzetbe kerül, ne legyen annyira elveszett.

Friss topikok

  • magor666: 5 évvel a műtéted után lett a blogod számomra nagyon remek olvasmány!!! Köszönöm! (2015.05.30. 21:50) Gyógytorna

Linkblog

2010.02.22. 18:43 artulen

Sebkezelés

A műtét után 2-3 hétig be volt kötve a seb. A varratszedés után még 2 napig maradt rajta kötés, utána már nem kellett. Ekkortól lehetett zuhanyozni is. Fürödni, vagy vízben áztatni addig nem szabad, amíg le nem esett róla az összes var. Ez a varratszedés után 1-2 hétig tartott.

Nekem a gyógytornász azt javasolta, hogy naponta kétszer dörzsöljem be a sebet egy contractubex nevű kenőccsel. Recept nélkül kapható a patikákban és segíti a sebgyógyulást, gátolja a hegképződést. A seb hajlamos letapadni, ami később okozhat kellemetlenségeket, úgyhogy azt ajánlotta, hogy a krémezésnél dörzsöljem végig először a sebbel párhuzamosan haladva a két oldalát, úgy, hogy a két kezemet egymással ellentétes irányban mozgatom oda vissza (a két kéz a seb két oldalán, egyszerre kb. 3-4 centis szakaszokat masszíroz), aztán ugyanezt a sebre merőlegesen is. Ez a vérkeringést is serkenti. Eleinte kellemetlen, de egy idő után meg lehet szokni.

A műtét során általában sérülnek kisebb idegek is, és ettől a bőr a seb egyik oldalán érzéketlen lesz. Ez nekem nagyon kellemetlen volt. Sokat lehet javítani rajta az érintett terület minél változatosabb stimulálásával. Én görgettem rajta ceruzát, meg mindenféle textíliákkal simogattam. Nagyon sokáig szinte semmilyen eredménye nem volt, de aztán fokozatosan elkezdett javulni. Először valamilyen bizsergő érzés kezdett visszatérni, aztán a normál bőrérzékelés. Még mindig nem tökéletes, de az érzéketlen terület majdnem teljesen eltűnt, talán egy térdkalácsnyi helyen maradt meg. Eredetileg kb. 2 tenyérnyi terület volt érintett.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csont.blog.hu/api/trackback/id/tr231781648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása